Vitrektomi, gözün arkasında bulunan geniş boşluğu dolduran jel yapıyı yerinden ayırarak geniş alanın boşalmasını sağlayan sürecin tamamı olarak açıklanabilir. Vitrektomi, pars plana adıyla da bilinir. Gözün arkasında bulunan vitre jeli ve retina üzerinde 1 milimetreden daha küçük kesilerle uygulanan bir ameliyattır. Vitrektomi tedavisi ile göz içindeki kanamalar tedavi edilir.
Bu ameliyat, sarı nokta ve retinanın üzerindeki zarların temizlenmesine de yardımcı olur. Göz içi yabancı cisim ve enfeksiyon durumu varsa da vitrektomi tedavisi uygulanır. Gözde görülen bazı kanamalar ve iltihaplar nedeniyle görme bozukluğu yaşanıyorsa vitrektomi tedavisine başvurulur. Retina yırtılması gibi ciddi sorunlar tedavi edilmediğinde göz küçülür ve söner. Vitektomi tedavisinin asıl amacı da bu gibi durumların önüne geçmektir.
Ameliyat , probleme göre dikişli veya dikişsiz olarak sonlandırılabilir. Hastanın gözünde hem katarakt hem de gözün arkasında sorun varsa katarakt operasyonu ve vitrektomi ameliyatı birlikte uygulanabilir.
Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uzman doktor kontrolünün ardından hastaya aksi söylenmedikçe kapalı kalmalıdır. Bir hafta boyunca su değmemeli ve göze asla dokunulmamalıdır. Göz akıntısı gibi durumlarda göz silinmemelidir. Foktorun verdiği reçeteli ilaçlar mutlaka kullanılmalıdır.
Operasyon gününü takip eden 1-2 hafta boyunca yanma ve batma gibi şikayetler normaldir. Fakat şiddetli bir ağrı şikayetiniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz. Operasyon gereği göz içerisine gaz verilmişse bulanık görülmesi normal bir durumdur.
Vitrektomi tedavisi sırasında göz içine verilen gazın çeşidine göre 2 ve 6 hafta süresince bu gaz gözde kalır. Bu süreç daha da uzayabilir. Göz içerisine silikon yağı verilmişse eğer 2-6 ay boyunca gözde kalır ve bu sürecin ardından silikon yağı ameliyatla alınır. Tüm bu süreçlerin ardından ameliyat başarılı geçtiği taktirde görme düzeyinde artış gözlemlenir. Retinanın dokusundaki hazar azsa ameliyatın başarılı bir sonuca ulaşma ihtimali o kadar yüksektir.
Vitrektomi Ameliyatına Kimler İhtiyaç Duyar?
Vitrektomi ameliyatı, ileri yaş gruplarında sıkça uygulanan operasyonlardan biridir. Şeker hastalarında görülen göz hastalıklarında göz içi kanamalarında vitrektomi ameliyatı yapılır. Görme merkezindeki deliklerin tedavisinde ve göz içerisine kaçan yabancı cisimlerin çıkartılması için de uygulanır. Katarakt ameliyatının ardından enfeksiyonlar oluşabilir. Bu enfeksiyonların tedavisi için de vitrektomi ameliyatı yapılır. Yine katarakt ameliyatlarında göz içinde lens parçaları kalabilir. Bu parçaların toplanabilmesi için de hasta, vitrektomi tedavisi yapılır.