Göz sorun ve problemleri bireylerin rutin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu gibi durumlarda gözlük kullanmaları gerekir. Dalgın veya koşuşturmacalı yaşamları bulunan bireyler gözlüklerini sıkça bir yerde unuturlar. Bu gibi durumların önüne geçebilmek ve estetik bir görünüm elde edebilmek için çoğu insan lazer tedavisini tercih ederler. Bu nedenle lazer tedavisi ve lasik günümüzde yaygın olarak uygulanılan göz operasyonlarından biridir.
Lasik tekniği çok özel bir tekniktir. Bu teknik, korneanın ön kısmının bıçaksız lazerle ince tabaka halinde kaldırılması sonrasında excimer lazer uygulanır ve göz numarası düzeltilir. Lasik tedavisi kısa süre içerisinde başarı elde edilebilen bir operasyondur. 15- 20 dakika içerisinde tamamlanabilen lasik operasyonu, dünyada en çok uygulanan tedavilerden biridir. Alanında uzman doktorların başarıları ve tıbbi göz teknolojisinde yaşanan son gelişmelerle birlikte lazer tedavisi ve lasik operasyonunun popülerliği de artmaktadır. Lazer tedavisi ve lasik, iki göze aynı anda yapılabilir. Operasyonun ardından günlük yaşantıya dönülebilir.
Lasik Tedavisini Kimler Yaptırabilir?
Lazer tedavisi ve lasik miyop, astigmat ve hipermetrop gibi göz bozukluklarında tercih edilir. Lasik operasyonunun ardından gözlerdeki numara dengesi hızla normale döner. Göz problemleri yaşayan hastalar, bu operasyonun ardından göz numarasının yeniden bozulması ihtimalini merak eder. Bu işlemin ardından göz numarasının operasyon öncesi haline dönmesi çok zordur.
Lasik tedavisi kornea üzerine yapılan bir işlem olduğundan dolayı korneanın yüzey haritasının düzgün olması gerekir. Genetik kökenli sebebiyle ortaya çıkan sorunların 18 yaş öncesinde tam olarak tanımlanamamasından dolayı 18 yaşından küçükler için bu tedavi uygun değildir. Bu nedenle 18-55 yaş aralığındaki kişiler için oldukça uygun bir operasyondur.
Gözlük dereceleri de operasyonu yaptırabilmeniz için önemli bir etkendir. 8 derece miyop, 4-5 derede astigmat ve hipermetrop sorunu bulunan bireyler bir uzmana danışarak lasik operasyonu için uygundur. Fakat tedaviden öncesindeki son 1 yılda gözlük numarasının değişmemiş olması gerekir. Hamilelik süresinde ve emzirme dönemindeki kadın hastaların bu operasyonu yaptırmaması önerilir. Lazer tedavisinin göz tembelliğini düzeltmediğini ve yalnızca gözlükten kurtulmanızı sağlar.
Lazer Tedavisi ve Lasik Operasyonundan Sonraki Süreç Nasıldır?
Bu lasik tedavisi göz damlası şeklinde yapılan anestezi ile uygulamaya hazırlanır. Göz kapağının altına yerleştirilen ekartörler yerleştirilir. Bu sayede işlem sırasında göz kırpmanız engellenir. Flep kaldırma işlemi uygulanır. Bu işlemin ardından da lazer uygulamasına geçilir. Lazer uygulaması sırasında yanıp sönen ışığı takip etmeniz istenebilir. Yanıp sönen ışıkları takip ettiğinizde lazer, korneanızı yeniden şekillendirir. Flep eski haline getirilir. Antibiyotik damlatılır ve işlem sonlandırılır. Lazer tedavisi ve lasik operasyonu her ne kadar başarılı bir şekilde gerçekleşse de hastaların operasyonun ardından dikkat etmesi gereken noktalar vardır.
Lasik operasyonundan sonra birkaç saat boyunca kapalı bir şekilde gözler dinlendirilmelidir. Ardından genellikle 1-2 saat gözde batma hissedilir. Bununla birlikte ışığa karşı duyarlılık ve sulanma gibi hassasiyetler de yaşanabilir. Bu nedenle hastaların bir süre için güneş gözlüğü kullanması önerilir. Başarılı bir lasik operasyonunun bir sonraki gününde gözlüksüz bir şekilde yaşamınıza devam edebilirsiniz.