Katarakt, ileri yaşlarda sıklıkla görülen görme bozukluğudur. Göz, yaşlılık sürecinde hızlı bir şekilde bozulan organlardan biridir. Gözler yaş alındıkça fiziksel ve çevresel faktörlerden etkilendiğinde çeşitli bozukluklarla karşılaşılır. Gözler zaman içerisinde ışığa adapte olma konusunda zorlanır ve düşük ışıkta görme zorlukları görülür.
Tüm bu görme zorlukları katarakt oluşumuna neden olur. Kataraktın iki farklı çeşidi vardır. Doğuştan gelen katarakt problemine konjenital, yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan katarakt çeşidine ise senil katarakt denir. Katarakt, gözün içerisinde bulunan sinir ve damar bulunmayan merceğin üzerinde bulanık kısımlar oluşur. Bunun sonucunda da göz, saydamlığını kaybeder ve kahverengi gibi sarı gibi renkler oluşur. Tüm bu olumsuzlukların sonucunda da katarakt hastalığı görülür. Katarakt genellikle iki gözde birden görülebilir.
Fakat bazı hastalarda yalnızca bir gözde oluştuğu durumlar da vardır. Katarakt problemi, hastaların günlük hayatlarını olumsuz yönde etkileyerek yaşam standartlarını düşürür. Bu nedenle de katarakt tedavisine ihtiyaç duyulur.
Katarakt Tedavisi Nasıl Yapılır?
Katarakt tedavisi, uzman göz doktoru tarafından, hastanın hikayesi dinlenerek ve çeşitli testlerden geçirilerek tanı konur. Tanı aşamasının ardından göz verilerek hastanın günlük hayatının verimli hale gelmesi sağlanır. Hastanın durumu, rutin sosyal hayatını etkilemeye devam ettiğinde cerrahi işlem uygulanır. Katarakt tedavisi, hastanın görme düzeyindeki şikayetlerine bağlı olarak da yapılabilir. Her ne kadar ilk başlarda gözlük kullanılsa da bir sonraki süreçte cerrahi işlemlerle hastanın gözlerine müdahale edilir.
Gelişen teknoloji ile birlikte göz tedavi teknolojisi de gelişmektedir. Katarakt tedavisinde genellikle lokal anestezi uygulanır. 2-3 mm küçük tünel kesileri oluşturulur. Fakoemülsifikasyon tekniğinden faydalanarak bulanıklaşan mercek utrasonik titreşimlerle parçalanır ve yerinden çıkarılır. Ardından göz içerisine monofokal veya multifokal lens yerleştirilir.
Bu katarakt tedavisinde göze yerleştirilen lens sayesinde gözlüğe gerek kalmadan rahat bir şekilde görme sağlar. Katarakt tedavisi hastadan hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık 45 dakika sürer. İki gözde de katarakt varsa farklı zamanlarda işlem yapılır. Başarılı bir tedavinin ardından 3 ile 4 hafta kadar göz damlası kullanımı önerilerek sağlıklı bir iyileşme sağlanır. Uygulanan işlem sonrasında hastalar günlük yaşamlarına geri dönebilirler.
Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt tedavisi için bu hastalığın belirtilerine de dikkat ederek erken teşhis edilmesine dikkat edilmelidir. Katarakt hastalarının bir çoğu ışıktan rahatsız olmakla birlikte uzağı ve yakını görememe şikayetleriyle de doktora başvururlar.
Uzak ve yakını görememe sorunu katarakt olarak görülmese de renklerin zor seçilmesi veya renklerin soluk bir şekilde görülmesi katarakt ihtimalini arttırır. Katarakt rahatsızlığı bir mercek sorunu olduğundan dolayı derinlik algısının da olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Bulanık görmeyle beraber gözlük numarasının sık değişmesiyle de katarakt olması olasılığı artar. Bu nedenle kataraktın tedavisinde kataraktın erken tanı ve teşhisi çok önemlidir.
Bu şikayetlerden bir veya birkaçına sahipseniz gecikmeden uzman bir doktordan yardım alabilirsiniz.