Glokom rahatsızlığı, halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinir. Göz içerisinde basıncın artmasından dolayı oluşan göz sinirinin yıkımında kullanılan tedavi çeşididir. Göz içerisinde normal olarak bulunan Aköz sıvısı, zamanla kaybolur. Göz tansiyonu rahatsızlığında, bu göz sıvısı dışarı akarken gözle görülemeyecek derece küçük bir tıkanıklığa neden olur. Bu tıkanıklık göz basıncını arttırarak görme sinirlerinin zarar görmesine sebep olur.

Bu göz probleminin net bir belirtisi yoktur. Düzenli olarak gidilen göz numarası ölçümlerinde tesadüfen fark edilir. Fakat göz bulanıklığı, gözün sert hissedilmesi ve gözlerin kızarması gibi şikâyetlerle doktora gidildiğinde göz tansiyonu tanısı konulabilir. Göz tansiyonu ileri yaş gruplarında sıklıkla görülür.

Ücretsiz Danışmanlık
Talep ve Başvuru Formu

Formu doldurun, 1-2 saat içinde sizinle iletişime geçelim.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom tedavisi, göz içerisindeki basıncın düşürülmesiyle tedavi edilir. Fakat basıncın düşürülmesi için ek önlemler de alınmalıdır.  Sahip olunan hipertansiyonun düzenlenmesi ve belirli lazer işlemlerin yapılaması bu ek önlemler arasında yer alır.

Tedavinin amacı, görme sinirinin hasarının engellenmesi ve oluşan hasarın durulması, mümkünse onarılmasıdır. Göz damlaları ile başlanılan tedavi OCT ile takip edilir. Eğer herhangi bir bozulma görülürse yeni ilaçlar verilir. İlaçlar da etki etmezse bu kes cerrahi işlemler uygulanır. Glokom tedavisinde lazer pek tercih edilmez. Uzmanlar kişiselleştirilen tedavilere başvurabilir. Hastalarda oluşabilecek yan etkilere göre tedaviye yön verilir.

SLT ve ALT olarak tanımlanan bu iki yöntem ile göz tansiyonu belirli bir süre için düşürülür. Lazer ise tüm bu uygulamalar çözüm olmazsa lazerle tedaviye başvurulur. Glokom tedavisi ömür boyu sürer. Bitkisel bir çözüm yolu da kesin olarak yoktur. Ömür boyu kullanılan ilaçlar sayesinde hastada görme kaybı gözlenmez. Kısacası göz tansiyonu, körlüğü engelleyebilir fakat ilaç kullanılarak düzelebilecek basit bir rahatsızlık değildir.

Göz Tansiyonunda Kimler Risk Altındadır?

Göz tansiyonu genellikle ileri yaş gruplarında görülür. Göz tansiyonu kalıtsal olarak da aktarılabilir. Bu nedenle de aile büyüklerinde göz tansiyonu varsa çocuk ve torunların mutlaka düzenli olarak kontrole gitmeleri önerilir.

Şeker hastalığı da göz tansiyonunu etkileyen ciddi rahatsızlıklardan biridir. Şeker hastalığı, kalıtsal yatkınlığı olan bir rahatsızlık olduğu gibi bu hastalıkla birlikte gelişen göz tansiyonu da kalıtsal olabilir. Uzağı net göremeyen ve göze darbe alan kişilerin de göz tansiyonu olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu gibi durumlarda da göz tansiyonu olma ihtimali göz önünde bulundurularak doktora başvurulabilir. Uzun süre kortizon kullanan bireylerde de göz tansiyonu görülme ihtimali vardır.

Glokom tedavisi geciktirilmemelidir. Ne kadar erken tanı koyulursa o kadar başarılı bir tedavi uygulanır ve hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır. Göz tansiyonun sebep olduğu hasarlar geri döndürülemez. Bunun nedeni ise sinir dokusunun kendini yenileyememesidir.