Obezite, son yıllarda yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biri olarak karşınıza çıkar. Obezite yalnızca kilo ile ilgili bir durum değildir. Aynı zamanda endokrin temelli hastalıkların da sebebini oluşturur. Bu nedenle mide ameliyatları, hem kilo verme hem de yaşam standartlarının yükseltmek için çokça yapılan işlemlerden biridir.  Obezitenin tedavisinde gastrik bypass işlemi uygulanır. Gastrik Bypass, obezitenin cerrahi tedavisine verilen bir addır. Halk arasında mide küçültmesi olarak da bilinir. Gastrik bypass işlemi, bireylerin kendi istekleri göz önünde bulundurularak gerekli klinik izlemelere, testlere ve çıkan sonuçlarına göre uzman doktorlar tarafından uygulanır.

Ücretsiz Danışmanlık
Talep ve Başvuru Formu

Formu doldurun, 1-2 saat içinde sizinle iletişime geçelim.

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right

Gastrik Bypass İşlemi Nasıl Uygulanır?

Gastrik bypass işlemi, laparoskopik yöntemlerle yapılır. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte robotik cerrahisi sayesinde 1 cm çapında açılan 4-6 delik ile cerrahi işlem gerçekleştirilir. Tıpkı tüp mide operasyonlarında olduğu gibi, gastrik bypass uygulamasında da midenin %95 gibi çok büyük bir kısmı bypass edilir. Cerrahi uygulama ile ikiye ayrılan midenin belirli bir kısmı ile 12 parmak bağırsağı bypass edilir. Bu işlemin ardından mide, 12 parmak bağırsağının ortalarına takılır. Bu işlemin sonucunda gıdalar 12 parmak bağırsağından geçmesi önlenmiş olur. Gastrik bypass ameliyatı ile az gıdalarla doyması ve alınan bu gıdaların yalnızca bir kısmının emilimi sağlanır.

Ameliyat Sonrası Süreç Nasıldır?

Ameliyat sonrasında uzman doktorun söylediklerine uyulmalıdır. Çoğunlukla 1.5- 2 litre su içilmesi önerildiğinde ve bu miktar tüketilmediğinde; baş dönmesi, bulantı ve koyu renkli idrar yapma gibi olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için dikkatle davranılmalıdır. Ameliyat sonrasındaki ilk 6 hafta boyunca ağır kaldırmamaya da dikkat edilmelidir. Hafif iş hayatı olan bireyler operasyondan sonra 2-3 hafta sonra işlerine dönebilmektedirler. Ancak ağır çalışma şartları olan bireyler için bu süre daha da uzayabilmektedir.

Gastrik Bypass Ameliyatından Sonraki Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrasında beslenmeye dikkat edilmelidir. İlk 2 hafta sıvı, 3-4-5. haftalarda ise katı gıdalar püre kıvamında alınmalıdır. Hem kuru hem de sıvı gıdalar birlikte tüketilmemesi önerilir. Protein için süt kullanılmak istendiğinde soya sütü ya da kaymağı alınan süt kullanılmalıdır. Yağ oranı düşük diyet sütle hazırlanan puding, patates püresi ve süt ile hazırlanan tahılların yanı sıra süsme peynir, omlet ve ezilmiş balık gibi alternatif yiyecekler de tüketilebilir. Taze ekmek, saf et, mıdır, meyve, portakal ve pirinç gibi besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir. Günde minimum 1.5-2 litre su tüketilmelidir. Her gün iyi bir şekilde 3 öğün beslenildiğinden emin olunması gerekir.  Protein, sebze, meyve ve tam buğdaylı tahıl grupları tüketilmelidir. Doygunluk hissedildiğinde beslenme işlemi durdurulmalıdır.